Basisschool de Bosrand uit Oostvoorne werkt in de groepen 1 en 2 met een thematisch beredeneerd aanbod afgestemd op cruciale doelen. Het is belangrijk dat kleuters profiteren van een optimaal aanbod om de stap naar het meer formele leren in groep 3 goed te kunnen maken. Deze weken staat het lesaanbod in het teken van: ‘Ik heb een huisdier’. De klas is rijk, uitdagend en betekenisvol ingericht met alles wat met huisdieren te maken heeft. Centraal staat het boek ‘Een huis voor Harry’, geschreven door Leo Timmers. Alle vakken haken aan op dit thema, bij taal staan er doelgerichte activiteiten op het programma voor o.a. de woordenschat met specifieke woorden als vacht, aaien, de halsband, de schildpad etc. Bij de letterkast is er specifieke aandacht voor de letter ‘h’ van huisdier en van Harry de kat. Bij het rekenen sorteren we o.a. welke dieren huisdier zijn of niet, we maken een tabel met ons lievelingshuisdier, we tellen pillen in de dierenartshoek en we zoeken naar het verloren bot op een plattegrond. Betekenisvol leren in een realistische en rijke speelleeromgeving zorgt voor een optimale betrokkenheid en helpt kleuters bij het leren en ontwikkelen vanuit hun eigen nieuwsgierigheid.

Mensen gaan naar de dokter als ze ziek zijn, maar huisdieren gaan naar een aparte dokter: de dierenarts. En wat is het dan gaaf om de dierenarts zelf te gaan bezoeken! Juf Ingrid: ‘Op de Bosrand werken we nu ruim vier jaar met deze visie en aanpak. We werken met een weloverwogen basisaanbod en daarnaast kijken we wat de kinderen specifiek nodig hebben. Wij passen ons aanbod, handelen en onze leeromgeving hierop aan.’

De groepen 1 en 2 zijn op werkbezoek geweest naar Dierenkliniek AniCura Het Overbosch in Oostvoorne. De ochtend was de dierenartspraktijk vrijgemaakt voor de nieuwsgierige kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 6 jaar. Juf Ingrid: ‘Net zoals echte patiënten werden we in de wachtkamer ontvangen en moesten we daar eventjes wachten. We werden opgehaald door dierenarts Pum en meegenomen naar de spreekkamer. Alle kinderen werden gevraagd om het team van de dierenkliniek te helpen. De kinderen werden vervolgens heuse hulp-dierenartsen met echte chirurgmutsen, -handschoenen en mondkapjes. In de röntgenkamer hebben we gezien waar de röntgenfoto’s worden gemaakt en dat je een speciaal schort aan moet om je te beschermen tegen röntgenstraling. We weten nu ook dat het belangrijk is dat baasjes van huisdieren het gebit van hun huisdier regelmatig laten checken om gebitsproblemen te voorkomen. De kinderen hebben ook door een raam mee mogen kijken met een echte operatie van een kat. Om alle kinderen te bedanken voor hun grote hulp, kregen ze een echte spuit mee naar huis van de dierenarts. De dag was bijzonder succesvol, een moment om later te herinneren en op terug te kijken. Bedankt team van Dierenkliniek AniCura Het Overbosch in Oostvoorne voor deze masterclass en mooie ervaring!