Leerlingen uit groep 8 van basisschool De Rank in Rozenburg keken gisteren hun ogen uit naar de glazen duiktank die op hun schoolplein stond. Ook kwam de dierenpolitie met hond Sushi langs, maar de tank, waar ze met een duikpak aan en helm op in mochten, was dé blikvanger.

Haven komt naar je toe
Vader Bastiaan Mol van de ouderraad kwam op het idee om de school op te geven voor de Wereldhavendagen. ,,Ik was vorig jaar met mijn jongens van 5 en 8 naar de Wereldhavendagen geweest. Ze vonden het hartstikke leuk daar. Dus wees ik de directeur van de school op de mogelijkheid.’’ Directeur, Jolanda van Os, greep de kans aan. ,,Elk jaar zijn er interessante excursies naar de industrie. Dit jaar niet, maar zo komt de haven naar ons toe en dat is een hele beleving.’’

Hilariteit
De kinderen hadden de grootste lol. Jasper (10) wilde op de bodem staan, maar zweefde tot hilariteit van zijn klasgenoten vanzelf weer omhoog. Toen hij wat lood aan zijn pak kreeg lukte het wel. Denchenayra (11) ging als eerste het water in. ,,Het pak is heel zwaar. Maar in het water voel je dat niet meer.”

Meester Ruben ging ook de tank in maar voor hem was Yusuf (12). Hij belandde per ongeluk ondersteboven. Vanuit de bestelbus coachte een medewerker van het duikbedrijf hem om rechtop te komen. Dat lukte via het trappetje. Daarna liep Yusuf naar het raam en begon te twerken. Zijn klasgenoten kwamen niet meer bij dat hij onder water met z’n billen liep te schudden.