Een niet alledaagse vraag die op een basisschool wordt gesteld, maar op basisschool de Brielse Veste in het centrum van Brielle, is dit een normale vraag. Als enige basisschool binnen de stadswallen, is de viering van 1 april een vast evenement op de schoolkalender. 

Erik van der Waal, vakleerkracht gymnastiek en lid van de 1-aprilwerkgroep van school legt uit: “Binnen onze school zijn wij met de werkgroep al weken van tevoren bezig om het draaiboek van de 1 aprilviering vorm te geven. Ieder jaar pakken wij groot uit met heel veel activiteiten in de aanloop naar 1 april en natuurlijk op de dag zelf. Samen met mijn collega-leerkrachten Ria Vredebregt en Esther Grooten stellen wij het feest samen. De kinderen van onze school groeien op met de geschiedenis van 1 april en nemen zelf ook vaak actief deel in de plaatselijke 1 aprilviering. Zo lopen leerlingen mee als vaandeldragers, geuzenkinderen, Spaanse kinderen en dit jaar zelfs wordt de rol van Paddeltje vertolkt door Floris Blok, een leerling uit groep 7/8.

Dus tja, de vraag: “Ben jij een Geus of een Spanjaard?”, hoor je echt binnen onze school.”

Van Paasontbijt in pyjama tot 1 aprilfeest!
Dit jaar valt 1 april op tweede Paasdag en zijn de kinderen vanaf Goede Vrijdag vrij van school. Daarom vindt dit jaar de 1 aprilviering al plaats op donderdag 28 maart. Maar uiteraard wordt ook Pasen gevierd. De dag wordt gestart met een heerlijk Paasontbijt en de traditionele “eitje tik competitie”. Esther legt uit: “Ieder kind neemt een gekookt ei mee en tikt daarmee tegen het ei van een ander kind aan. Net zo lang totdat er 1 winnaar per klas overblijft. De winnaars van alle klassen tikken de eitjes weer tegen elkaar totdat er een schoolwinnaar overblijft. Deze kampioen mag de wisseltrofee, een Kiptrofee, een jaar lang mee naar huis nemen. Ieder jaar weer een hilarisch begin van het Paasontbijt. Kinderen die het leuk vinden mogen in pyjama naar school komen. Na het ontbijt kleedt iedereen zich om in zijn of haar 1 aprilkleding en starten wij met het 1 aprilfeest!”

In naam van Oranje
De school wordt in aanloop naar 1 april aangekleed met waslijnen en visnetten, net zoals dat gebruikelijk is in de binnenstad van Brielle. Daarnaast zijn er tal van knutselprojecten die in de dagen voor 1 april worden uitgevoerd. “De spelletjes in 1 aprilstijl worden op het schoolplein en in de gymzaal georganiseerd. De kinderen van de groepen 1 t/m 3 worden begeleid door de kinderen uit de groepen 7/8 en 8. De groepen 4 t/m 7 worden door heel veel enthousiaste hulpouders begeleid. Het is prachtig om te zien hoe de grote kinderen de kleintjes helpen!” zegt Ria. “Gelukkig hebben wij ook nooit een tekort aan hulpouders , ouders zijn enthousiast en helpen graag met de festiviteiten van school.”

Kurassen uit het Kruithuis
De spellen die de kinderen spelen, hebben uiteraard allemaal iets met 1 april te maken. Zo gaan de kinderen poort rammeien, speerwerpen, katapult schieten, ringsteken en leuke teksten op de ramen kalken. Dit jaar mocht de werkgroep wel hele bijzondere voorwerpen lenen van het Kruithuis. Zogenaamde kurassen, borstharnassen van de Spaanse bezetters, zullen ook worden gebruikt tijdens de spellen.

De werkgroep heeft weer een geweldig programma voor de leerlingen van de Brielse Veste klaarstaan, dus “In naam van Oranje, doe open de poort!”