Om leerlingen voor te bereiden op hun toekomst, vindt OBS De Bosrand het belangrijk om te leren nadenken over maatschappelijk doelen. Samen met het programma Cultuur op School van de gemeente Voorne aan Zee en Erfgoededucatie kregen leerlingen van groep 5,6 en 7 een prachtige les aangeboden over de Brielse Maskerade. Deze traditie, ook wel bekend als het Brielse Klaassielopen, biedt leerlingen een creatieve manier om maatschappelijke onderwerpen te verkennen.
Wat is de Maskerade?
De Maskerade is een jaarlijkse protesttraditie in Brielle, waarbij gemaskerde burgers, vaak verkleed, de straten opgaan om actuele kwesties aan te kaarten. De stoet trekt langs het bordes van het museum op de Markt, waar het college van B&W staat. Sinds een paar jaar is daar dan ook Sinterklaas aanwezig, die de verklede mensen vragen stelt. Bijvoorbeeld over wat er speelt in de lokale politiek of op wereldniveau.
Een ontdekkende week voor groep 5, 6 en 7
Leerlingen van de groepen 5, 6 en 7 maakten afgelopen week kennis met dit cultureel erfgoed. De kinderen hebben eerst nagedacht over thema’s. Vervolgens hebben ze dit thema – alleen of in groepjes – uitgewerkt in een tekst op een protestbord. Ook hebben ze allemaal een prachtig masker versierd. Leerkracht Miriam Hijbeek vertelt: “De thema’s die bijvoorbeeld aandacht hebben gekregen van onze leerlingen zijn: ‘Meer natuur’, ‘Meer geld naar arme landen’, ‘De komst van een kerstjournaal’ en ‘Meer activiteiten van Stichting Push voor mensen zonder geld’.”
Creativiteit en daadkracht
De leerkrachten van de school zijn maar wat trots op hun leerlingen: “Wij hebben genoten van de creativiteit en daadkracht van de kinderen. Dit project laat prachtig zien hoe we cultureel erfgoed kunnen inzetten om burgerschap te versterken. Het biedt leerlingen de kans om te leren en te oefenen in kritisch én creatief naar de wereld kijken,” aldus een enthousiaste leerkracht.