Op basisschool de Brielse Veste is iets heel bijzonders aan de hand: in alle kleuterklassen groeit een boom. Deze unieke benadering van het lesgeven zorgt voor een creatieve leeromgeving waarin de ontwikkeling van de kleuters op speelse wijze wordt gestimuleerd.

In de boom wonen allerlei figuurtjes die gekoppeld zijn aan de ontwikkelings- en leerdoelen van de kleutergroepen. Zo woont er een eekhoornfamilie die de kinderen van alles leert over tijd, een heks die rijmactiviteiten organiseert, een lieveheersbeestje dat dol is op tellen en getallen, een schrijfdanseres voor de fijn motorische bewegingen, een boeken uil, een professor die van alles wil onderzoeken en een kunstenaar met wie de leerlingen mooie dingen maken.
Bij elk thema komen alle figuren langs waardoor de leerkrachten heel systematisch aandacht kunnen geven aan alle ontwikkelingsgebieden van de kleuters.

Marzena van der Toorn, directeur van de Brielse Veste, legt uit: “Op basisschool de Brielse Veste werken we in de groepen 1 en 2 met een thematisch beredeneerd aanbod. Dat wil zeggen dat de thema’s waarmee wordt gewerkt, vooral voortkomen vanuit de belevingswereld van de kinderen. Ter ondersteuning is een ’echte’ boom geplant in alle kleuterklassen. Een unieke boom die door onze eigen leerkrachten is ontwikkeld. Kinderen genieten zichtbaar van de activiteiten met en rondom de boom.”