Op maandag 13 februari maken zo’n 135 Hellevoetse leerlingen van groep 7 een ruimtereis met de SpaceBuzz. De SpaceBuzz is een ruim vijftien meter lang raketvoertuig voorzien van de nieuwste Virtual Reality technologieën.

Aan boord reizen leerlingen naar de ruimte met André Kuipers als kapitein. Alle leerlingen van groep 7 van OBS De Wateringe, SBO De Windroos, de Hendrik Boogaardschool De Samenstroom, de 1e Openbare Montessorischool en de oudste kinderen van de BSO van de Kinderkoepel bezoeken deze dag de SpaceBuzz. Met de SpaceBuzz wil de gelijknamige foundation wereldwijd kinderen ambassadeur van de aarde maken.

Overview effect
Onder het mom dat we allemaal astronauten zijn van het “ruimteschip aarde” laat astronaut en co-founder André Kuipers de aarde zien aan de kinderen vanuit de ruimte. Dat geeft een bijzonder perspectief: iedere astronaut realiseert zich bij terugkomst op aarde des te meer hoe kwetsbaar de aarde is en hoe we daar goed voor moeten zorgen. Dit wordt ook wel het Overview Effect genoemd. Deze ervaring heeft astronauten ertoe aangezet om programma’s te starten over het belang van de bescherming van ons enige thuis: de aarde.

Lesprogramma
SpaceBuzz is een lesprogramma voor leerlingen in groep 7. Om leerlingen op te leiden hebben ze de afgelopen weken op school, net als echte astronauten, training gekregen. Ook leren ze meer over de ruimte, planeet Aarde, natuur en techniek. En nu komt dus de SpaceBuzz op bezoek. In het raketvoertuig zien ze de aarde door de ogen van een astronaut. Onze planeet is indrukwekkend, bijzonder, een oase van leven in het zwarte heelal. Van de lancering tot de spectaculaire landing – de missie met de SpaceBuzz voelt levensecht.

Wanneer
De Spacebuzz staat op 13 februari vanaf 8.30 – 15.00 uur op het terrein tussen de Eendr8 en Kindcentrum De Samenstroom. De Eendr8 zorgt voor een ruimte waar de leerlingen kunnen wachten op hun beurt voor een vlucht met de Spacebuzz.

Partners
Om de komst van dit unieke lesprogramma met SpaceBuzz mogelijk te maken, is de samenwerking opgezocht met lokale bedrijven en samenwerkingspartners. Zo is Seatools uit Numansdorp hoofdsponsor. Een bedrijf dat technologische oplossingen zoekt voor onderzeese uitdagingen. Seatools vindt het belangrijk kinderen enthousiast te maken voor wetenschap en techniek en hen tegelijkertijd bewust te maken van het belang van zorg voor het milieu en onze kostbare aarde. Seatools heeft ook een leuk prijzenpakket beschikbaar gesteld voor de leerlingen. Overige sponsors zijn: Farm Frites Oudenhoorn en Van Son Vloeren uit Hellevoetsluis. Ter ondersteuning van het lesprogramma heeft ook de Bibliotheek Zuid Hollandse Delta een steentje bijgedragen. Leesconsulent Mario Cramer heeft voor elke groep een doos boeken passend bij het thema verzorgd.