Met het versoepelen van de coronarichtlijnen voor de scholen dwarrelen hopelijk de laatste stofwolken van een bewogen jaar neer.  Vanaf 20 september is er door de versoepelingen nog meer mogelijk, want bij een besmetting hoeft niet meer de hele klas in quarantaine. De scholen in onze regio hebben samen met de ouders, kinderopvang en gemeentes hun best gedaan om het onderwijs voor de kinderen in het afgelopen jaar zo goed mogelijk te laten verlopen. Tegelijkertijd hebben onze scholen onverminderd doorgewerkt aan de ontwikkeling van goed onderwijs. We spreken met een groep directeuren.  

 Krachtig tijdens de pandemie

In augustus 2020 bundelden alle basisscholen in de regio hun krachten in Onderwijsgroep EduMare. ‘Tijdens de pandemie hebben we gemerkt dat onze samenwerking juist hét verschil kon maken. Daardoor lukte het bijvoorbeeld om binnen afzienbare tijd het thuisonderwijs vorm te geven en de noodopvang te organiseren. Gemakkelijk was het niet en het heeft veel van iedereen gevraagd’, vertellen Maaike Jansen en Dennis de Kruif van de samenwerkingsscholen in respectievelijk Zuidland en Rockanje.

Vooruitkijken

De scholen zijn optimistisch, juist omdat ze tijdens de pandemie vol zijn blijven inzetten op onderwijsontwikkeling. “We zijn bijvoorbeeld aangesloten bij de organisatie die donderdag 16 september j.l. het Nederlands Kennis Curriculum (een geheel nieuwe wijze van lesgeven) lanceerde en onderzoeken of dit ook goed is voor onze scholen,” zegt Carolijn Grimm, de kersverse directeur van De Wateringe in Hellevoetsluis. Jolanda van Os van CBS De Rank in Rozenburg vult haar enthousiast aan: ”Daarnaast werken we op de verschillende scholen ook voortdurend aan een steeds betere overgang voor jonge kinderen, die de stap van de peuteropvang of kinderdagverblijf naar groep 1 maken.”

Meer leerkrachten

Meesterschap is vakmanschap. Bij EduMare is er daarom veel aandacht voor de ontwikkeling van leerkrachten. ’In heel Nederland, dus ook in onze regio hebben we te maken met een lerarentekort. Door de handen ineen te slaan zijn wij flexibeler en is het ons tot nu toe nog steeds gelukt om alle groepen ingevuld te krijgen. In 2019 zijn we ons bovendien steeds meer gaan richten op interne opleidingen en loopbaanmogelijkheden. Er is fors geïnvesteerd in een huisacademie, waar (aanstaande) leerkrachten onbeperkt opleidingen kunnen volgen”, aldus Karine Verwoest, onderwijsadviseur van EduMare.

Nog meer les- en speelplezier door samenwerking met ouders

Bij het vernieuwen van het onderwijs leren de scholen veel van elkaar. “Op onze school hebben we gezien dat de samenwerking met ouders in de school tot meer les- en speelplezier leidt én betere schoolresultaten,” vertelt Sylvia Lodder, directeur van Het Overbos in Oostvoorne. “Ouders krijgen een opleiding hoe hun kind zo goed mogelijk te begeleiden. Daar plukt ieder kind de vruchten van. We verwachten dit schooljaar op meerdere scholen te kunnen starten met de uitvoering van dit programma.”

Samen en toch allemaal anders

Naast alle gezamenlijke activiteiten kenmerken de scholen van EduMare zich juist door behoud van hun eigenheid. De verschillende scholen behielden hun levensbeschouwelijke identiteit en bieden een breed palet aan onderwijsconcepten en lesmethodes. “Voor elk kind is er een passende plek te vinden”, sluit de groep directeuren af.

Meer weten over onze scholen? Ga dan naar ons complete scholenoverzicht: Scholenoverzicht compleet | Welkom bij EduMare VPR