Basisschool De Brielse Veste heeft met trots het exclusieve predicaat ‘Rots en Water School’ ontvangen, waarmee de school officieel erkend wordt voor haar unieke inzet op het gebied van sociale en emotionele ontwikkeling van leerlingen. De Rots en Water training op De Brielse Veste legt een sterke nadruk op het versterken van zelfbewustzijn en sociale vaardigheden. Dit programma wordt preventief ingezet voor alle leerlingen in de groepen 2 t/m 8 en vormt een belangrijk onderdeel van het dagelijks onderwijs.

Wat is Rots en Water?
Rots en Water is een weerbaarheidsprogramma dat eind jaren negentig werd ontwikkeld door Freerk Ykema, een gymleraar in Schagen. Het programma onderscheidt zich door zijn meervoudige doelstellingen:

  • Het verbeteren van zelfbeheersing, zelfreflectie en zelfvertrouwen;
  • Het ontwikkelen van positieve communicatieve en sociale vaardigheden;
  • Het bevorderen van preventie van pesten en het maken van eigen keuzes.

Daarnaast leren de kinderen om zowel in lastige situaties stevig in hun schoenen te staan (als een ‘rots’) als samen te werken en te communiceren (als ‘water’). Dit helpt hen om sociale interacties positief te beïnvloeden zowel op school als daarbuiten.

Het belang van lichaamsbewustzijn

De oefeningen van Rots en Water richten zich onder andere op het vergroten van het lichaamsbewustzijn. Het idee hierachter is dat het lichaam emoties vasthoudt, bijvoorbeeld in spierspanningen, houding of een snelle ademhaling. Door meer bewust te worden van hun lichaam, leren kinderen beter om met hun emoties om te gaan, wat hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn vergroot.

Wat leren kinderen bij Rots en Water?
Kinderen leren onder andere:

  • Letterlijk stevig staan: Het contact met de grond is belangrijk om een rustige buikademhaling te behouden. Dit helpt hen om letterlijk én figuurlijk steviger in hun schoenen te staan.
  • Keuzes maken in gedrag: In elke situatie kunnen ze kiezen om als ‘rots’ te reageren: vastberaden en onverzettelijk, of als ‘water’: open, samenwerkend en communicatief. Beide kwaliteiten zijn goed, mits je weet welke kwaliteiten je het beste op bepaalde momenten kunt inzetten.
  • Grenzen bewaken: Ze leren hun eigen grenzen te herkennen en respecteren, evenals de grenzen van anderen. Ook leren ze om gefocust en geconcentreerd te blijven, ondanks externe druk of afleiding.

De toekomst van De Brielse Veste
Basisschool De Brielse Veste kijkt vol enthousiasme naar de toekomst en is vastbesloten de waarden van Rots en Water verder te integreren in het dagelijks onderwijs. Door het programma structureel in te zetten, hoopt de school een veilige en ondersteunende leeromgeving te bieden waarin alle leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen – zowel sociaal, emotioneel als cognitief.

Een feestje met een taartje!
Marzena van der Toorn, directeur van De Brielse Veste, reageerde verheugd:
“We zijn enorm trots dat we het predicaat ‘Rots en Water School’ mogen dragen. Scholen die in aanmerking komen voor dit exclusieve predicaat, moeten aan veel eisen voldoen. Ik vind het mooi om te zien hoe Natasja Lodder en Manouk Hoogwerf-Sonneveld de lessen iedere week weten vorm te geven en hoe de leerkrachten dit vervolgens weer doorpakken in de klassen. Dat wij nu dit predicaat ontvangen en ook de bijbehorende bordjes op onze school mogen bevestigen, geeft aan hoe gemotiveerd en betrokken onze leerkrachten zijn om onze leerlingen op allerlei gebieden sociale vaardigheden aan te leren en dat wij aan alle eisen voldoen. Als directeur van De Brielse Veste ben ik daar natuurlijk enorm trots op! Daarom hebben wij vandaag met alle leerlingen en leerkrachten dit feestelijk gevierd met uiteraard een heerlijk taartje erbij!”