In de wijk de Kooistee krijgen kleuters van onze basisscholen De Houthoeffe en De Regenboog in kleine groepjes schrijfdanslessen. Door het gebruik van muziek, rijmpjes, spelletjes en tekeningen leren kleuters zo hun handschrift voor te bereiden. Hiervoor werken de scholen samen met de Kinderkoepel, die de lessen voor de scholen verzorgen. Schooldirecteur Carin de Koning van De Regenboog vertelt er meer over.

Plezier en vertrouwen

De schrijfdanslessen zijn belangrijk voor de motorische ontwikkeling van kinderen. “Bewegen en dansen gaat voor kinderen zoveel makkelijker met muziek. Tegelijkertijd leren kinderen op muziek grote- en kleine (schrijf)bewegingen te maken en combineren: in de lucht, op papier of in scheerschuim. Zo krijgen leerlingen inzicht in ruimte, vorm en beweging en leren zij zich soepel en ontspannen bewegen. We zien dat ze hierdoor makkelijker leren kleuren en schrijven. Maar wat misschien nog wel belangrijker is dat het kinderen heel veel plezier en zelfvertrouwen geeft.”

Onderwijs en opvang hand in hand

Het idee voor schrijfdanslessen is ontstaan met als doel een integraal kindcentrum (IKC) op te zetten in de wijk. In een IKC maken kinderen een soepele overgang van opvang naar basisonderwijs. “Doordat de pedagogisch medewerkers van de Kinderkoepel de schrijfdanslessen bij ons op de scholen verzorgen, leren we elkaar beter kennen. Als je inzicht krijgt in elkaars werkwijze kun je opvang en onderwijs nog beter op elkaar laten aansluiten. Dat zorgt voor een warme overdracht en dat komt de ontwikkeling van kinderen ten goede”, aldus De Koning.

Meer weten over beide scholen of de Kinderkoepel? Neemt u dan eens een kijkje op de verschillende (school)websites.