Op woensdag 14 februari was het weer zover, we organiseerden samen met Samenwerkingsverband Onderwijscollectief VPR ons jaarlijkse leerlingencongres. En wat was het weer een tof evenement! Maar liefst 64 bovenbouwleerlingen van 32 basisscholen kwamen in actie om échte ambassadeurs te worden voor gelijke kansen voor ieder kind.  

“Dat betekende een drukte van jewelste op het bestuurskantoor met boeiende workshops en enthousiaste presentaties.” vertelt regiodirecteur Caroline Stenneken. “Kansengelijkheid is een heel belangrijk thema dat ook onderdeel is van ons strategisch beleidsplan voor de komende jaren. En dat vraagt om verdieping in de breedste zin van het woord. Daarom borduren we dit jaar voort op de resultaten op dit gebied van onze congressen van de afgelopen twee jaar. Het is geweldig om te zien dat leerlingen hun plek pakken en actief en concreet meedenken over hoe iedere leerling gelijke kansen krijgt in ons onderwijs!”

Sámen in actie

De leerlingen namen in kleine groepjes en onder begeleiding van tutorscholieren van het Helinium deel aan verschillende activiteiten. Het doel was niet alleen om skills te leren als échte ambassadeur, maar ook om gebruik te maken van het in 2021 door leerlingen bedachte speciale e-team. Caroline Stenneken: “Iedere stripheld van dit e-team heeft bijzondere skills die volgens leerlingen op allerlei manieren en met behulp van diverse materialen kunnen worden ingezet voor gelijke kansen. Bijvoorbeeld door het spelen van het Gelijke Kansen Spel, maar ook door praatkaarten en fraaie handpoppen. “

E-teamtrolley

Deze materialen zijn volgens kinderen echt nodig om continu aandacht te hebben voor gelijke kansen. Caroline Stenneken: “Dat leerden ze uit de verschillende werk- en inspiratiesessies die we vorig jaar hadden. Bijvoorbeeld door méér met elkaar te praten en elkaar vragen te stellen. Maar ook zang, dans en spel werkt volgens leerlingen erg goed. En er is goed nieuws. Met ingang van juni komen deze materialen voor de onder-, midden-, en bovenbouw naar al onze scholen toe in een speciale e-teamtrolley. We zullen dit op een ludieke wijze uitrollen en de schoolteams samen met de ambassadeurs meenemen in de inzet van het e-team op de scholen!”

Trotse ambassadeurs

Na een waardevolle ochtend zijn alle leerlingen officieel beëdigd tot trotse ambassadeurs voor gelijke kansen. We willen alle leerlingen, leerkrachten en (regio)directeuren bedanken voor hun fantastische inzet. In het bijzonder bedanken wij: Arie Schilling van het Jeugdeducatiefonds voor zijn inspirerende verhaal over eerlijke kansen, Rapucation voor de EduMare-rapsong, Marjolein Breuring (dans) (tutor)scholieren van het Helinium (begeleiding groepjes en dans), leerlingen van VSO Maarland voor de overheerlijke lunch, het team van Pitch Parrot voor de ontwikkeling van alle materialen en last-but-not-least: de werkgroep voor de organisatie.

Meer weten over hoe we onze leerlingen laten meedenken over beleid? Neem dan een kijkje op onze speciale webpagina: https://edumarevpr.nl/leerlingencongres/.