? Lovende woorden, veel zand, coole moves en als kers op de taart de extra editie van de Hendrik Feenstra Onderwijsprijs. Dat waren afgelopen maandag de ingrediënten van een geweldig afscheidsfeest voor Ingrid van Doesburg in Cultureel Centrum De Man in Oostvoorne.

? De middag begon met treffende woorden van onze Raad van Toezicht voorzitter Henk Fledderus. “Wat ik vooral aan jou heb gewaardeerd, is jouw open manier van communiceren, passie en relativeringsvermogen. Je stelt onderwijsprofessionals en hun vakmanschap centraal en zorgt ervoor dat beleid zo dicht mogelijk bij de werkvloer wordt gemaakt. EduMare is een lerende organisatie en jij streefde steeds naar het beste. Je bent een excellente bestuurder, en goed bestuur leidt tot goed onderwijs. Je bent altijd de dialoog met iedereen aangegaan en dat leverde de waardering ‘GOED’ op van de Onderwijsinspectie en daar mag je trots op zijn!”

? Daarna nam professioneel breakdancer Redo (Redouan Ait Chitt) het podium. Zijn energieke verhaal en indrukwekkende prestaties, ondanks zijn aangeboren fysieke beperking, inspireerden iedereen. Zijn motto “No excuses No limits” en uitspraken als “vallen is niet falen” en “wat als het wel lukt?” raakten de kern en passen perfect bij ons onderwijs.

? Het laatste woord van de middag – althans dat dacht zij – was voor Ingrid. Maar daar had zij – uiteraard zoals we haar kennen – iets bijzonders van gemaakt. In co-creatie met zandtovenaar Gert van der Vijver, droeg Ingrid haar afscheidsverhaal op aan EduMare. Haar eerste woorden werden gevisualiseerd met zandkaarsen voor overleden leerlingen, collega’s en dierbaren van iedereen in de zaal en zette de toon voor haar bevlogen verhaal. Over kwetsbaar durven zijn, passie voor het onderwijsvak en met elkaar leren. Over de dappere en creatieve stap van de brede school in Zuidland waar christelijk en openbaar onderwijs elkaar vond in het samen goed onderwijs geven. Over het grote hart voor kinderen waar alle collega’s op onze scholen zich zo voor inzetten om hen zich te ontwikkelen tot vaardige, waardige en aardige mensen. En dat juist de lat hoog leggen, kinderen zoveel mogelijk leren, juist ook bij kinderen die thuis minder kansen krijgen, dat dat voorwaarde is voor het leren nadenken en problemen oplossen. Ingrid: “Ik wil jullie bedanken voor de steun, het harde werken en de vriendschap. Jullie hebben mij meer gegeven dan jullie weten. De toekomst is helder en jullie handen zullen die vormgeven.”

?Aansluitend volgden nog een paar mooie woorden van bestuurder Maarten Groeneveld van Nissewijs-scholengroep. Hij memoreerde vooral het ductape-overleg waarin 5 besturen samen werkten aan nog beter onderwijs voor kinderen op ons eiland. En reikte een prachtig beeldje uit van spelende kinderen als symbool van het samenspel van de bestuurders.

? Nietsvermoedend op de eerste rij van het publiek omringd door haar man, kinderen en vader, werd Ingrid aan het eind van het programma enorm verrast door Hendrik Feenstra. “Ingrid’s passie voor het onderwijs en haar vermogen om anderen te inspireren maken haar een terechte ontvanger van deze prijs. Ik ben diep onder de indruk van jouw kwaliteiten en bijdrage aan het onderwijs op Voorne-Putten en in Rozenburg.”

Daarna werd en nog lang nagepraat in de foyer!