Geen meester of juf, geen directeuren of politici die nadenken over gelijke kansen, maar kinderen! Op 22 februari tijdens alweer de 6de editie van ons jaarlijkse leerlingencongres waren maar liefst 70 bovenbouwleerlingen van 32 basisscholen aan het woord. De grote vraag daarbij is, wat kunnen we samen op school doen?

Naast elkaar ontmoeten gingen de leerlingen in kleine groepjes aan de slag om hun ideeën voor meer gelijke kansen uit te werken. Ook werd er nagedacht over de lancering van het speciale e-team. Dit e-team met vier striphelden is door andere leerlingen in 2021 bedacht en kunnen worden ingezet voor meer gelijke kansen.

Striphelden voor meer gelijke kansen

Iedere stripheld van dit e-team heeft bijzondere skills, die volgens de leerlingen op allerlei manieren kunnen worden ingezet voor meer gelijke kansen. Tijdens het congres bedachten leerlingen samen hoe we dat gaan doen.

Méér met elkaar praten 

We moeten méér met elkaar praten over gelijke kansen in de klas. Dat was de belangrijkste boodschap van de kinderen. Dat leerde ze uit de verschillende werk- en inspiratiesessies die zij hadden. Bijvoorbeeld door aan elkaar vragen te stellen, maar ook zang, dans en spel werkt volgens de leerlingen erg goed. 

Het Gelijke Kansen Spel

“In het oog sprong Het Gelijke Kansen Spel waarbij iedereen samenwerkt, iedereen wint en niemand verliest”, vertelt Peter Oole één van de begeleiders en leerkracht/schoolopleider van PCBS De Rank. “Ik heb genoten van de oprechtheid en betrokkenheid van onze leerlingen, en dat levert verrassende inzichten op voor de uitwerking in de klas.”

Bijzondere editie

EduMare organiseert jaarlijks een Leerlingencongres. Dit jaar in een bijzondere editie, want de uitvoering is samen met Samenwerkingsverband Onderwijscollectief VPR en iHUB Horizon. Iedere school vaardigt twee leerlingen uit de groep 6, 7 of 8 af. Zo wordt op een leuke manier de inzichten van leerlingen verzameld. De uitkomsten en oplossingen van het congres worden meegenomen naar de scholen en die gaan er vervolgens mee aan de slag.

De ochtend werd gezamenlijk afgesloten met een spetterend optreden van de ingestudeerde rapsong met toffe dancemoves. 

Via deze weg bedanken we alle leerlingen, leerkrachten, (regio)directeuren en onze gasten wethouders Wouter Struijk en Tatjana Sormaz. In het bijzonder bedanken we Rapucation (rapsong) en Marjolijn Breuring (dans), de tutorscholieren van het Helinium voor de goede begeleiding van de groepjes, de leerlingen van VSO Maarland voor de lekkere lunch én de werkgroep voor de goede organisatie.

Er wordt een mooi videoverslag gemaakt, dus binnenkort kunnen we meer laten zien over deze mooie en inspirerende ochtend.